Okuyan bir topluma doğru: "Türkiye'de Okuma Kültürü ve Geleceği" raporu

Dünyayı Okumak
-
Aa
+
a
a
a

Açık Dergi'de her Salı akşamı yayınlanan Dünyayı Okumak bölümünde Akif Pamuk, Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu başkanı Kenan Kocatürk ile OKUYAY Platformu'nun 17 Aralık'ta açıklanan Türkiye'de Okuma Kültürü raporunu konuşuyor.

Dünyayı Okumak: 17 Aralık 2019
 

Dünyayı Okumak: 17 Aralık 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Okuma Kültürü raporunun öne çıkan bilgilerinden birisi ise şu:

Türkiye’deki okuma kültürünü anlamaya yönelik gerçekleştirilen bu çok boyutlu araştırmanın sayısal verilerinin içinde araştırılacak ve incelenecek başka ipuçları da bulunabilir. Ancak bu araştırma verilerini ne kadar genel çerçevede veya derinlemesine incelersek inceleyelim. Türkiye toplumunun okuma kültürüyle gelişen bir ilişki içinde olduğunu gözlemliyoruz. Avrupa ortalamasıyla karşılaştırdığımızda hâlâ yeteri kadar okumayan bir toplum olduğumuz düşünülebilir, ancak okuma oranları artan ve kuşaklar arasında bu konuda çok gelişme kaydeden bir toplum olduğumuzu da araştırmadan net bir şek ilde  gözlemliyoruz. Önceki senelerde yapılmış  araştırmalarla karşılaştırdığımızda “okuyorum” diyenlerin çarpıcı biçimde artmış  olması bu konuda olumlu bir gösterge. Ancak sadece bu araştırma bile Türkiye toplumunun okumanın önemini benimsediğini, okumanın gelişmesi için yapılması gerekenlerin ne oldu
ğunu anladığını ve bu doğrulara göre hareket etme eğiliminin arttığını gösteriyor.

Rapora göre: Türkiye'de kitap okumayanların oranı sadece yüzde 22; dört kişiden biri ayda en az bir kez kitap alıyor; kitap zorunluluktan çok keyif için okunuyor ama kütüphaneye gidilmiyor; dükkânlar halen online satışa tercih ediliyor; en çok okuyanlar felsefe, en az okuyanlar ise kişisel gelişim tercih edenler.

Raporun ayrıntılarını podcastimizde bulabilirsiniz.

Raporla birlikte kuruluşu ilan edilen ve çalışmalarını, Türk Kütüphanecileri Derneği (TKD), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Kadıköy Belediyesi ve Kingston Üniversitesi (Birleşik Krallık) ortaklığıyla gerçekleştirecek olan OKUYAY Platformu; okuma kültürünü yaygınlaştırmak için Türkiye’nin seçilecek 4 bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu, yayıncılık paydaşlarıyla bir araya getirerek pilot uygulamalar yapacak. Proje sonunda hazırlanacak olan “Okuma Kültürünü Geliştirmeye Yardımcı Kılavuz”un ise bu alanda önemli bir başvuru kaynağı olması ön görülüyor.

OKUYAY Platformu, İstanbul Taksim’deki çalışma ofisinde düzenleyeceği toplantılar ve etkinliklerle, okuma kültürünü geliştirmeye destek olabilecek STK, aktivist ve gönüllüleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda platform bünyesinde kurulacak “Okuma Kültürü” konulu kitaplık ise araştırmacıların kullanımına açık olacak. 2 yıl sürecek projenin tamamlanmasının ardından OKUYAY Platformu’nun Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından sürdürülmesi hedefleniyor.